Вітаю Вас, Гість
Головна » 2019 » Жовтень » 11 » Увага! Сказ!
11:42
Увага! Сказ!

З метою організації та проведення заходів з профілактики сказу серед диких тварин, Великолепетиське міжрайонне управління Держпродспоживслужби доводить до відома, що на території Великолепетиського, Верхньорогачицького районів в першій декаді жовтня 2019 року буде проведено осінню кампанію з пероральної імунізації диких м’ясоїдних проти сказу.

Пам’ятка.

Сказ – одна з найнебезпечніших вірусних хвороб, спільних для тварин та людей, за якою уражається центральна нервова система з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами і без лікування завжди закінчується смертю. Поширюють сказ у природі лисиці, вовки, єнотовидні собаки та бродячі тварини, однак основним джерелом вірусу сказу є червона лисиця.

Напружена епізоотична ситуація в Україні та Херсонській  області щодо сказу потребує дійових заходів профілактики і боротьби з цією хворобою. У зв’язку зі стійкою циркуляцією вірусу серед диких тварин, особливе місце в системі заходів боротьби зі сказом природного типу займає пероральна імунізація диких тварин, ефективність якої доведена світовим та європейським досвідом, а також результатами, отриманими після проведення цих заходів в Україні.

  • у І декаді жовтня  місяця (терміни залежать від погодних умов та деяких інших чинників) над територією Херсонської області планується проведення кампанії з пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин проти сказу шляхом розкидання приманок з вакциною із літаків АН 2. Під час кампанії буде оброблена площа. При цьому буде застосовуватися вакцина антирабічна для пероральної імунізації м’ясоїдних тварин "Орісвак".

Вакцина створює специфічний імунітет при пероральному застосуванні; не виділяє вакцинний вірус зі слиною; безпечна для інших тварин; безпечна для людини і природного середовища; стабільна в польових умовах.

Розповсюдження вакцини літаком найбільш економічний варіант серед всіх систем розподілу, при цьому обробці піддаються всі середовища існування лисиці (с/г угіддя, гори, ліси, приміські зони). Для фіксування точної локалізації розподілу принад використовують прилади з GPS.

Приманка має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку із запахом м’ясокісткового борошна. Усередині - желеподібна капсула з вакциною проти сказу. Дані заходи забезпечать створення стійкого імунітету у диких тварин, котрі є основними розповсюджувачами збудника сказу та значно покращать епізоотичну ситуацію в регіоні.

Прохання до жителів області при виявленні приманок не брати їх руками.

Переглядів: 235 | Додав: lepschool2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]